Wysokociśnieniowe dozowanie produktu

Po skończeniu technikum od razu zacząłem szukać pracy w moim rejonie ekspertyzy. Trafiło na fabrykę produkującą słodycze – załapałem się tam na stanowisko opiekuna pompy elektromagnetycznej. Co to miało oznaczać w praktyce? Zostałem przydzielony do maszyny, która miała dozować nugat do czekolady.

Pompa dozująca nugat

sprawne pompy dozujące wysokociśnienioweSama pompa elektromagnetyczna była dość ciekawym urządzeniem. Była to maszyna, która mogła dozować wcześniej wspominany nugat pod bardzo wysokim ciśnieniem – dosłownie takim, że mógł on się opierać naturalnemu przepływowi czekolady, która również była pod dość mocnym ciśnieniem. Dodatkową zaletą tej maszynki było jej małe dozowanie. Niektóre maszyny mogą mieć przepływ sięgający tysięcy litrów, jednak sprawne pompy dozujące wysokociśnieniowe miały zwykle ograniczenie do siedemdziesięciu pięciu litrów. Było to idealne gdy chodziło o dozowanie dodatków, które miały być w ilościach procentowych, tak jak na przykład nugat w czekoladzie. Pompa miała też jedną ciekawą zaletę – miała ona tylko jedną ruchomą cześć. Zużycie całej maszyny było więc bardzo znikome, co zwiększało dodatkowo jej wartość w fabryce. Moim głównym zadaniem była konfiguracja tej niesamowitej maszyny i pilnowanie, by ciśnienie zawsze odpowiadało ciśnieniu czekolady – za mocny strumień sprawiłby, że produkcja byłaby wolniejsza, a zbyt słaby doprowadziłby do złego połączenia czekolady z nugatem. Na szczęście moja pompa wysokociśnieniowa mogła być łatwo konfigurowana, więc nie miałem kłopotu z operowaniem na niej.

I tak wygląda moja nowa praca – pilnuję, by czekolada nugatowa była idealnie rozmieszana, a to wszystko dzięki tej wyjątkowej maszynie jaką jest pompa wysokociśnieniowa. Mam tylko nadzieję, że oprę się zjedzeniu całej czekolady, która wyjdzie gotowa z taśmociągu!