W czym pomagają rejestratory temperatury?

Kontrola jakości pożywienia jest niezmiernie ważna. Trzeba sprawdzać ich świeżość oraz jakość. Dotyczy to naszej domowej lodówki, ale także wielu milionów sklepów oraz magazynów na całym świecie. W domowych warunkach rejestracja tego, co zachodzi w chłodziarce nie jest potrzebna. Inna sytuacja ma miejsce, gdy nad tym, co sprzedajemy czuwa jednostka sanitarna. 

Rejestrator temperatury pozwala zaoszczędzić wiele czasu

precyzyjne rejestratory temperaturyKażdy punkt, który trudni się sprzedażą artykułów spożywczych podlega lokalnej stacji epidemiologiczno-badawczej. Kontrolują oni wszystko: to jak przechowywana jest żywność w chłodniach, z czym ma styczność, w jaki sposób jest transportowana oraz potem w jakich warunkach sprzedawana. Precyzyjne rejestratory temperatury na bieżąco sprawdzają i zapisują, ile stopni Celsjusza jest w przy danych produktach. W niektórych marketach takie termometry znajdują się w kilku miejscach, pomiędzy artykułami mięsnymi, warzywami czy owocami. Każdy z tych produktów powinien być przechowywany w innej temperaturze. Rejestratory posiadają wewnętrzną pamięć, która zapisuje dane z częstotliwością nawet do jednej sekundy. W ten sposób wiemy, kiedy nastąpiła usterka. Dodatkowo, każdy rejestrator może mieć ustawiony alarm, który aktywuje się, gdy temperatura znacząco odchyli się od ustalonej normy. Dzięki temu pracownicy sklepów mogą szybko zareagować na każdą awarię. Ponadto nie muszą regularnie odwiedzać wszystkich miejsc, gdzie są zamontowane termometry i spisywać wyników. Wszystko za nich robi rejestrator. 

Rejestracja temperatury dzięki tym małym urządzeniom jest niezwykle precyzyjna. Dla lepszych wyników możemy użyć dołączonej sondy, która pozwoli sprawdzić temperaturę na niskich poziomach chłodziarek. W ten sposób bezproblemowo i szybko możemy działać w dużych chłodniach oraz marketach. Takie narzędzie zaoszczędzi wiele czasu oraz sprawi, że uzyskamy lepsze wyniki.